Quantcast
Channel: De keuken van Martine
Viewing all 480 articles
Browse latest View live

Deel 2 gastblog: Voeding rondom zwangerschap Recept: Havermout met vers fruit

$
0
0
Gezonde tussendoortjes 
Ik zag Marijke vaak nootjes eten. Dit deed ze al voordat ze zwanger was maar nu had het een nog beter doel: zaden en noten bevatten veel gezonde vetten, ijzer en vitamine B en E. Ook fruit, of bijvoorbeeld worteltjes zijn lekkere en gezonde tussendoortjes. Beetje knabbelen maar dan voor de gezondheid. Houd je vocht vast? Knaag lekker aan wat stengels bleekselderij. Maar als je soms lekkere trek hebt, dan mag die cupcake echt wel, als je er maar van geniet en er niet cupcakeS van maakt. Er zijn maar weinig mensen die een zwangere vrouw daarop aan zouden durven spreken. En als man, ach, dat had ik al lang afgeleerd...

Borstvoeding geven?
Als liefhebber van een compleet arsenaal aan kruiden zag ik de aankomende bevalling als dubbel feest: we zouden niet alleen een klein wondertje mogen verwelkomen in het gezin, maar ook zou er weer volop kunnen worden gekookt met de meest uiteenlopende kruiden. Helaas, dat feest ging niet door, en de reden is: borstvoeding.



Wanneer je hebt besloten om borstvoeding te geven, moet je nog steeds erg goed op je eten blijven letten. Je kunt eigenlijk hetzelfde voedingspatroon aan blijven houden als toen je zwanger was. Want ook voor borstvoeding geldt: je geeft veel van je energie weg, maar ook de scherpe kruiden en andere stoffen. Om krampjes zo veel mogelijk te vermijden werd ons afgeraden voedsel te eten wat bij volwassenen winderigheid veroorzaakt. En daar komt de lijst: geen zoete aardappel, ui, knoflook, kool, bonen, etc.

Maar er moet toch goed gegeten worden, en aardappelen, groente en vlees komt bij ons liever niet meer dan één keer per week op tafel. Melk aanmaken kost energie. Wanneer een vrouw niet goed op haar voeding let, zal ze vermageren. Je lichaam gaat dan je eigen reserves aanspreken. Dit is niet wenselijk, want een baby vraagt veel energie, en je hebt dat dus nodig uit je voedsel. Een tip bij lage of teruglopende melkproductie; maak thee van fenegriek zaadjes. Drink er net zoveel van tot je huid ernaar gaat ruiken. Het ruikt niet heel lekker, maar de melk zal er van alle kanten uitspuiten (daar waar het hoort dan). En daar gaat het om.

Het geven van borstvoeding heeft dus op je voedingspatroon grote invloed, maar ook op je dagritme en uren slaap. Jonge ouders weten wat ik bedoel, lezers met wat oudere kinderen herinnering zich deze tijd misschien wat rooskleuriger, en dat is maar goed ook...

Ga je weer terug werken na je verlof, heb je nog tot negen maanden het recht om te kolven op je werk, met maximaal 25% van je contracturen. Lees hier wat je rechten zijn want borstvoeding is een belangrijke start van een gezond mens.

Recept: Havermout met vers fruit
En natuurlijk sluiten we dit gastblog af met een lekker recept. Dit ontbijt geeft je een goede start van de dag, is erg lekker en ook nog eens heel gezond. Ook voor mannen en vrouwen die niet zwanger zijn!

Benodigdheden:
200 milliliter amandelmelk
Havermout* (vezels, langzame koolhydraten)
1 eetlepel gedroogde kokossnippers (vitaminen B en C)
Mespuntje kaneel**
Een volle eetlepel moerbeien (eiwitten, vitamine C, calcium)
Een volle eetlepel gojibessen (verhoogt weerstand, goed voor spijsvertering)
6/7 gepelde walnoten (omega-3-vetten, magnesium en nog een hele lijst voedingsstoffen)
Een peer (vitaminen C en K)
Een perzik (vitaminen B3, B5 en E)
Handvol blauwe bessen (antioxidanten, vitamine E en vezels)

*De hoeveelheid havermout is afhankelijk van je eigen smaak. Sommige mensen vinden het droog lekker en andere weer als wat waterig is. Ik hoor bij de laatste groep, dus ik doe ongeveer 5 eetlepels havermout in 200 milliliter melk.
**Geregeld lees ik dat 'deskundigen' het gebruik van kaneel afraden, maar ik denk niet dat een mespuntje kwaad kan. Voel jij je er niet prettig bij, laat je het gewoon weg.

Bereiding:
1.Doe de melk in een steelpannetje en doe er een eetlepel gedroogde kokossnipers en een mespuntje kaneel (optioneel) bij en zet het vuur aan.
2.Als de melk wat verwarmd is, doe je er naar gelieve havermout bij en laat je dit op laag vuur twee minuten koken.
3.Gooi van zowel de moerbeien, als de  gojibessen een eetlepel erbij (dan worden ze wat zachter). Laat het nog een minuutje doorkoken en zet het vuur uit.
4.Snijd al je fruit in blokjes en gooi het op je havermout.
5.Hak de walnoten wat kleiner, gooi het erover heen en ga lekker eten!

Het fruit wat ik hierboven heb genoemd, kun je natuurlijk eindeloos variëren naar eigen smaak en het seizoen.

Florian
Plezierindekeuken.nl
https://www.plezierindekeuken.nl


Ziekenhuiseten

$
0
0
Lunchkeuzes Erasmus MC
Toen ik in de afgelopen periode weer enkele weken in het ziekenhuis in Rotterdam moest doorbrengen, viel het me op als nooit tevoren: wat een ontzettend ongezonde, koolhydraatrijke voeding wordt daar aangeboden!
Je zou denken dat de voeding in een ziekenhuis erop gericht is om mensen beter te maken, maar niets is minder waar.
Groenten bijvoorbeeld zijn nauwelijks verkrijgbaar. Alleen bij de warme maaltijd kon ik groenten bestellen, bij de overige twee maaltijden kon dat niet. Wél kun je bij álle maaltijden kiezen voor suikerrijke papjes en puddinkjes. En bij de 'broodmaaltijden' is er eigenlijk nauwelijks andere keuze dan koolhydraatrijke producten, veelal van witte bloem.
Natuurlijk heb ik direct gevraagd of ik bij de andere maaltijden wat rauwkost kon krijgen, maar dit was helaas niet mogelijk. Na wat uitleg over de vernietigende uitwerking van te veel koolhydraten op mijn lijf kon ik wel af en toe twee eieren bij het ontbijt ontvangen. Ook nadat ik meermalen gevraagd had om bezoek van een diëtiste bleek dit niet mogelijk.
Natuurlijk was ik zo verstandig geweest om zelf koolhydraatarme crackers, noten en wat houdbare kaas mee te nemen, anders was ik in die twee weken echt kilo's aangekomen.
Daarbij nam mijn bezoek regelmatig een salade voor me mee. zodat ik toch de nodige vezels en vitamines binnenkreeg.
Menusuggestie warme maaltijd LUMC

Van een vriendin kreeg ik deze afbeelding van de menusuggestie, die zij ontving toen zij in het ziekenhuis lag afgelopen maand.
Hoezo veel koolhydraten...
Zij kreeg overigens na enig aandringen een diëtiste bij haar bed die wél gezond, eiwitrijk voedsel voor haar kon regelen.

Ik vind het hoog tijd worden dat er eens opnieuw gekeken wordt of het aanbod van de maaltijden in de Nederlandse ziekenhuizen nog wel verantwoord is en van deze tijd is. De kennis over voeding is toegenomen, ga dat toepassen!
De voorbeelden uit deze ziekenhuizen zijn helaas geen uitzondering.

Tips:
- Vraag of er een diëtiste bij je langskomt zodat je je voeding met haar kan bespreken. Zij weten wat er naast het gangbare mogelijk is.
- Neem van thuis eigen producten als crackers en noten mee
- Vraag je bezoek om (voorgesneden) rauwkost mee te nemen. Op die manier heb je dagelijks wat verse rauwkost.
- Is er een koelkast op de afdeling waar je levensmiddelen mag bewaren? Maak er gebruik van! Bewaar jouw spullen in een eigen goed afgesloten (lunch)trommel met je naam erop.

Wanneer jullie andere ervaringen hebben hoor ik dat graag!

Hachee

$
0
0
Ooit vroeg iemand me of je hachee kon maken zonder gebruik van pakje of zakje... Ja natuurlijk kan dat! Hoe denk je dat je overgrootmoeder het maakte?
Het woord hachee is afkomstig van het Franse woord voor hakken: hacher. In Nederland kennen we de hachee voornamelijk met rundvlees en uien, maar er bestaan elders ook andere variaties met kip of varkensvlees en andere groenten.
Ik maakte de traditionele Hollandse variant...



Ingrediënten voor 4 personen:
500 gram sukadelappen
350 gram uienringen
50 gram roomboter
30 gram boekweitmeel
15 gram (palm)suiker
2 el balsamico-azijn
500 ml kokend water
2 laurierbladeren
3 kruidnagels
peper en zout
arrowroot

Bereiding:
Snijd het vlees in blokjes. Zelf vind ik het lekker om de blokjes niet te klein te maken, omdat ik het lekker vind als je stukken vlees terugvindt in de hachee. Kleine blokjes vallen eerder helemaal uit elkaar. Bestrooi het vlees royaal met peper en zout. Schep vervolgens het boekweitmeel en de suiker erover en meng goed.
Verhit de boter in een grote (liefst gietijzeren) braadpan. Voeg het vlees toe en braad het in 5 minuten op hoog vuur rondom bruin. Voeg nu de uien toe en bak deze samen met het vlees nog eens 5 minuten.
Prik ondertussen de kruidnagels in een laurierblad, zodat je ze later makkelijk uit de pan kunt halen.
Blus het vlees-uienmengsel nu af met de azijn en roer even goed door. Schenk nu het kokende water erop en voeg de laurier met kruidnagels toe.
Zet het vuur laag en stoof de hachee in ongeveer 1 tot 1½ uur helemaal gaar. Breng de hachee daarna verder op smaak met peper en zout. Gebruik zo nodig arrowroot om de hachee nog wat meer te binden.

Eet smakelijk!

Snel toetje met appel

$
0
0
In de begintijd van mijn blog plaatste ik een recept van een 'supersimpel toetje: warme appel met vanillevla'. Het mag duidelijk zijn dat er in mijn koelkast nu vrijwel nooit meer een pak vanillevla staat. Ik beloofde onlangs bij het oude recept al een nieuwe variant, en hier is hij dan!

Ingrediënten voor 2 personen:
1 grote appel
50 gram mascarpone
100 gram Griekse yoghurt
snuf kaneel
1 tl honing

Bereiding:
Was de appel en snijd hem in kwarten. Verwijder het klokhuis en snijd de rest van de appel in niet al te kleine blokjes. Verdeel de appel over 2 magnetronbestendige schaaltjes.
Meng in een kommetje de Griekse yoghurt, mascarpone, kaneel en honing goed door elkaar.
Verwarm nu ieder schaaltje 1 minuut op vol vermogen en laat nog 30 seconden staan. Schep de helft van het yoghurtmengsel erop. Herhaal dit met het andere schaaltje.

Wil je liever geen magnetron gebruiken? Verwarm de stukjes appel dan 5 minuten op laag vuur in een steelpannetje.
koken & tafelen algemeen

Gastblog: Genieten en gezonder worden

$
0
0
Vandaag deel ik met jullie graag een gastblog van Marian Bosma. Zij is schrijfster van de cursus Diabetesvrij leven. Deze cursus is ontstaan nadat Marian zelf 10 kilo is afgevallen door natuurlijker te gaan eten. Zij zag dat anderen die ook op die manier gingen eten gezondere bloedsuikerwaarden kregen. Sommigen zijn nu zelfs medicatievrij voor hun diabetes type 2. Haar tactiek is mensen te verleiden tot een andere leefstijl met leuke oefeningen en lekkere recepten.

Marian schrijft: 
Als ik de medische literatuur in duik om te zien hoe diabetes type 2 kan worden verminderd, dan kom ik al snel bij de vezels. Voeding rijk aan vezels is veel beter in staat om diabetestype 2 tevoorkomen en zelfs te verminderen, dan voeding met minder vezels.

Dat klinkt veelbelovend. De truc is wel, dat je de meest smakelijke vezels moet zien te vinden. Want een pot vol tarwezemelen, daar word ik niet enthousiast van. Daarom ga ik jullie verleiden tot lekkere, vezelrijke gerechten.

De topper onder de vezels is de peulvrucht. Van bruine boon tot doperwtje, ze zijn gemiddeld 3x rijker aan vezels dan bruin brood. Dus leef je uit met erwtensoep, chiliconcarne of humus, bijvoorbeeld in de gevuldeeieren. Je ziet aan de recepten dat je dat ook als lunch kunt gebruiken, je hoeft de peulvruchten niet te bewaren tot aan de warme maaltijd.

Een onverwachte tip komt uit de hoek van kruiden en specerijen, die zijn ook vezelrijk. Denk daarbij aan gedroogde peterselie, kaneel en paprikapoeder. Maak je eten op smaak met verse of gedroogde kruiden en je krijgt de vezels er gratis bij. Als ik even spiek bij Martine dan zie ik lekkere mengsels voor gehaktkruiden, gyroskruiden en nasikruiden.

Als laatste vezelrijke groep wil ik de kolen noemen en die groep is groter dan je denkt. In de winter eet je lekker boerenkool, spruitjes en rode kool met een appeltje, in de zomer koolrabi, rucola en raapstelen. Voldoende variatie en ruim keus in kleurtjes.

Als afsluiting nog een tip over genieten. In de praktijk zie ik mensen die genieten van het experimenteren in de keuken, sneller afvallen dan de mensen die kijken naar een lijstje wat ze wel/niet mogen eten. Bovendien blijkt het dat mensen die experimenteren met recepten, meer groenten en daarom meer vezels eten. Hoe mooi kan het leven zijn? Lekker genieten is lekker gezond worden!

Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de website van Diabetesvrij leven!

Heksenkaas

$
0
0
Heksenkaas is een smeerbare dip die bij heel veel dingen lekker is.
Het werd bedacht rond de tijd van Halloween, en daarom werd het heksenkaas genoemd.
In de kant- en klare heksenkaas in de winkel zitten érg veel toevoegingen die ik liever niet in mijn voeding heb, en die ook helemaal niet nodig zijn. Om heksenkaas zelf te maken heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig.
Het gebruik van verse kruiden maakt de dip aanzienlijk lekkerder dan gedroogde kruiden!

Later in de week volgen er nog meer heksenkaas-recepten!

Ingrediënten:
200 gram roomkaas naturel
40 gram mayonaise
50 gram Griekse yoghurt
handje verse peterselie (5 gram)
handje verse bieslook (5 gram)
30 gram prei
1/8 tl citroensap
peper en zout

Bereiding:
Snijd de prei en kruiden in grove stukken. Vermaal het samen met alle andere ingrediënten in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde, romige substantie.

Tip: Heksenkaas smaakt heerlijk op een vezelcracker of op plakken komkommer.
Het schattige kommetje waarin ik de heksenkaas heb gedaan komt van Kitchen and more, een online kookwinkel. Ze hebben ook een groot assortiment prachtige koekenpannen.

Heksenkaas - variatie 1

$
0
0
Tsja, wanneer ik dan een flinke bakje 'gewone heksenkaas' heb gemaakt, dat gaat het bij mij kriebelen. Wat zou ik daar nog meer mee kunnen doen. Zou ik extra ingrediënten kunnen toevoegen? En welke ingrediënten zouden dan lekker zijn?
Ik kon het dus niet laten en ging opnieuw experimenteren. Ik ontdekte zo twee nieuwe variaties.
Vandaag deel ik het recept van de heksenkaas met zongedroogde tomaten en olijven. Deze dip heeft een uitgesproken, pittige smaak die je zeker zult waarderen als je van olijven houdt!

Ingrediënten:
Heksenkaas
30 gram zongedroogde tomaatjes
50 gram Kalamata olijven
2 tenen knoflook
10 gram verse basilicum

Bereiding:
Laat de tomaten goed uitlekken en snijd ze in grove stukken. Halveer de olijven.
Snijd de knoflook in plakjes en voeg alles - ook de basilicum - toe aan de heksenkaas.
Maal nu alles tot er een gladde substantie is ontstaan.
Door de kleur van de olijven zal deze heksenkaas bijna paars van kleur worden. Toepasselijk toch, voor een heks?

Deze staafmixer doet alles wat ik wil...

Kooktermen - Mandoline

$
0
0
Een mandoline is een rechthoekige rasp/schaaf waarmee zeer dunne plakjes gemaakt kunnen worden, door er een stuk groente of fruit overheen te bewegen. Veel mandolines hebben ook een functie waarmee julienne gesneden kan w orden voor bijvoorbeeld wortelsalade.
Zeker wanneer je veel werkt met verse groenten kun je eigenlijk niet zonder.

Kijk je wel eens naar Masterchef? Het apparaat waarop al die kandidaten in hun vingers snijden, dát is dus een mandoline!

Ze zijn te koop in vele uitvoeringen. Je kunt ze kopen met of zonder opvangbak, met een aantal verschillende messen en ze zijn er van goedkoop (€15,-) tot heel duur (€300). Mijn eerste mandoline was erg goedkoop. De consequentie was dat hij in de keukenla bleef liggen en ik met de hand mijn uien en rode kool bleef snijden. Het mes bleef niet scherp, er zat geen handbeschermer bij en hij was te smal. Goedkoop bleek duurkoop.

Vorig jaar kocht ik bij een standwerkersconcours in Rotterdam een nieuwe mandoline.
De verkoper liet zien hoe het apparaat gebruikt kon worden en ik stond met open mond te kijken hoe ontzettend snel een complete rode kool in mum van tijd veranderde in een hoop rode kool-rasp. Dat wilde ik ook!! Je raadt het al, deze mandoline ging mee naar huis.
De waarheid gebiedt te zeggen dat ik de eerste keer de rode kool niet zo snel versnipperd had als de marktkoopman. Maar de tweede keer ging het al veel beter, en tegenwoordig draai ik mijn hand niet meer om voor een complete kool. Ideaal!!

Wil je een mandoline kopen? Koop dan een goede!

En nee, het liedje 'Jo met de banjo en Mien met de mandoline' gaat dus niet over dit keukengereedschap :-)

MEER KOOKTERMEN

Selderijsalade

$
0
0
De knolselderij is een typisch winterse groentesoort. De meeste mensen eten de knolselderij alleen in de erwtensoep, en vinden het dan moeilijk om voor het restant van de knol nog een bestemming te vinden. Maar er zijn zoveel lekkere gerechten met knolselderij te bedenken!
Knolselderijpuree bijvoorbeeld. Of knolselderijsoep. Of deze heerlijke salade van knolselderij!

Ingrediënten:
400 gram knolselderij julienne gesneden (± halve knolselderij)
30 gram (Belgische) mayonaise
50 gram Griekse yoghurt
2 tl appelazijn
100 gram blanke rozijnen
100 gram walnoten
peper en zout

Bereiding:
Rooster de walnoten enkele minuten in een droge koekenpan.
Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt en azijn. Breng deze op smaak met zout en peper.
Ik heb Belgische mayonaise gebruikt, deze is wat zuurder dan de Hollandse variant die suiker bevat. Vind je de dressing echt te zuur? Voeg dan wat stevia of honing toe.
Snijd de buitenkant van de knolselderij en verwijder de bruine stukjes net onder de rand.
Het makkelijkste is nu om het snijwerk met een mandoline te doen.
Je kunt eventueel ook een keukenmachine met een grove rasp gebruiken. Natuurlijk is het ook mogelijk de knolselderij met de hand te snijden, maar dit is een erg arbeidsintensief karweitje!

Meng de reepjes knolselderij door de dressing. Voeg nu de (eventueel afgespoelde) rozijnen toe aan de salade. Hak de geroosterde walnoten in grove stukken en voeg deze ook toe aan de salade. Schep alles goed om en zet de salade nu in de koelkast.
Laat de smaken enkele uren goed intrekken. Door het zuur in de dressing zal de knolselderij iets zachter worden.

Tip: Wanneer je de rozijnen weglaat uit de salade is dit gerecht GOK-groen.

Eet smakelijk!

Havermoutkoekjes

$
0
0
Mijn hele leven heb ik al op mijn gewicht moeten letten. Sinds ik ben gaan GOKken is de druk gelukkig voor een groot deel van de ketel. Wanneer ik het programma van Grip op Koolhydraten gewoon volg, kom ik eigenlijk niet meer aan. Maar dat vergt dus wel bepaalde keuzes.
Mijn man daarentegen is de laatste jaren eigenlijk teveel afgevallen. Hij krijgt bij iedere maaltijd gezonde koolhydraten en eet ook meerdere tussendoortjes per dag. Maar aankomen... ho maar!
En ja, wanneer je wél gezond, weinig granen en zonder (al te veel) suiker wilt eten, is het soms best lastig om lekkere, voedzame, betaalbare tussendoortjes te verzinnen.

Onderstaand recept voor de havermoutkoekjes is echt heel erg eenvoudig. Ik heb de koekjes vrij dik gehouden, waardoor ze van binnen een beetje zacht blijven. Manlief houdt niet zo van die superkrokante koeken... Wanneer je ze dus wat platter maakt, worden ze vanzelf wat krokanter. Voor elk wat wils!

Deze keer gebruikte ik een potje gewone appelmoes. Zelfgemaakte appelmoes heeft natuurlijk de voorkeur, maar vergt meer energie en tijd.

Ingrediënten voor 12 koekjes:
150 gram havermout (grove vlokken)
50 gram rijstbloem
200 gram appelmoes
1 el kaneel
50 gram rozijnen
2 verse dadels

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verwijder de pitten van de dadels en snijd ze in kleine stukjes. Meng in een grote kom alle ingrediënten.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg in 12 bolletjes. Druk ze plat tussen je handen (hoe platter hoe krokanter de koek wordt) en verdeel ze over de bakplaat.
Bak de koeken nu ongeveer 35 minuten. Laat afkoelen. Een heerlijk koekje van eigen deeg!

Het schoteltje waar ik de koekjes op serveer ontving ik van Kitchen and More, een online kookwinkel

Let op: Wanneer je de koekjes glutenvrij wilt houden, kies dan voor een speciale glutenvrij havermout.

Heksenkaas - variatie 2

$
0
0
Naast de variatie met de tomaatjes en olijven maakte ik ook een heksenkaas met stukjes walnoot.
Roomkaas met walnoot vind ik een heerlijke combinatie, dus waarom heksenkaas met walnoot niet?

Ingrediënten:
Heksenkaas 
50 gram walnoten

Bereiding:
Rooster de walnoten en maak er kleine stukjes van. Je kunt dit doen door de walnoten in een diepvrieszakje te doen, en er dan met de onderkant van een kleine koekenpan een paar keer op te slaan. Heb je direct je beweging van die dag weer gehad :-)
Schep de stukjes walnoot door de heksenkaas. Smullen maar!

Volgende week volgen er nog twee makkelijke maar heerlijke recepten met heksenkaas!



Koolhydraatarme notencake

$
0
0
Hoe raar het ook mag klinken, sommige ideeën voor gerechten krijg ik als ik in mijn bed lig.
Nu lig ik daar - in vergelijking met veel gezonde mensen - best vaak, dus misschien is het ook weer niet zo vreemd.
Het 'koekje bij de koffie' blijft een heet hangijzer voor veel mensen die koolhydraatbeperkt en zonder geraffineerde suikers willen eten. Zelf heb ik geen enkele moeite met een stukje kaas of een gekookt ei bij de koffie (of thee natuurlijk) maar ik hoor van veel anderen dat ze tóch liever een koekje hebben.
Het koekje bij de koffie is een aangeleerde gewoonte en vaak niet nodig. Maar ja, dat wil daarom natuurlijk niet zeggen dat het niet lekker is!

Deze notencake is een stuk kleiner dan een gewone cake en je kunt er ongeveer 8 tot 10 plakken van snijden. De cake is koolhydraatarm en kan daardoor als tussendoortje worden gegeten als je de eetwijze van GOK volgt.
Eet je nooit meer iets bij de koffie of thee? Deze cake is gelukkig ook heerlijk als ontbijt of lunch!

Ingrediënten voor 1 kleine cake:
2 eieren
50 gram amandelmeel
25 gram rode sukrin (of stevia naar smaak)
50 gram zachte roomboter
50 gram walnoot

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Breek de eieren in een grote kom en klop ze - samen met de boter - met een mixer op de hoogste stand in een minuut schuimig.
Spatel nu de amandelmeel en sukrin erdoor.
Hak de walnoten in stukjes en spatel deze als laatste door het beslag.
Giet het beslag in een ingevette mini-cakevorm.
Bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen voordat je de cake uit de vorm haalt.

Tip: Eet je de cake als ontbijt of lunch? Je kunt hem dan ook besmeren met een lik boter of pindakaas. Erg lekker!

Hollandse hutspot (zónder aardappels)

$
0
0
Hutspot wordt traditioneel natuurlijk gemaakt met aardappels, uien en winterwortel. In deze hutspot zitten geen aardappels, waardoor hij veel minder koolhydraten bevat. De aardappels worden vervangen door knolselderij.

Ingrediënten voor 4-6 personen:
1 knolselderij
750 gram winterwortel in plakjes
300 gram gesneden ui
300 gram gesneden prei
1 kleine pot witte bonen (uitlekgewicht ± 200 gram)
2 appels
300 gram zuurkoolspek
1 rookworst
½ tl piment
½ tl witte peper
1 el grof zeezout
1 el (appel)azijn
1 el (palm)suiker
25 gram roomboter
500 ml water

Bereiding:
Snijd het kapje van de knolselderij en verwijder de schil. Snijd plakken van de knolselderij en maak hier blokjes van.
Maak de overige groenten schoon en snijd ze zoals aangegeven bij de ingrediëntenlijst.
Doe het zuurkoolspek onderin een grote (soep)pan. Voeg het water toe. Doe hier de blokjes knolselderij bovenop. Vervolgens voeg je de plakken wortel, de gesneden ui en de prei toe.
Snijd de appel in blokjes (schillen is niet nodig). Spoel de witte bonen af in een zeef en doe ook deze in de pan. Voeg nu zout, peper, piment, suiker en azijn toe. Leg de roomboter bovenin de pan.
Breng het water aan de kook en laat het geheel ongeveer 1,5 uur koken. De laatste 20 minuten kan de worst bovenin de pan liggen, zodat deze gaar wordt.
Haal de worst en het spek uit de pan. Giet wat van het vocht af wanneer er nog veel vocht onderin de pan staat. Bewaar dit!
Stamp met een pureestamper tot een stamppot. Serveer de stamppot met het vlees.

Voor een minder zoute variatie laat je het zout en spek achterwege. Veel slagers verkopen minder zoute rookworst, maar een gehaktballetje of speklapje is er ook lekker bij. De hutspot kan ook prima als vegetarische maaltijd worden gegeten!

N.B. Dit recept verscheen in het decembernummer van Sinus, het magazine van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen

Gevulde eieren met heksenkaas & Eiersalade met heksenkaas

$
0
0

Heksenkaas is niet alleen lekker op een cracker of boterham, maar ook zeer geschikt om te verwerken in andere gerechten. In gevulde eieren of eiersalade bijvoorbeeld!

Zoals eerder beloofd deel ik met jullie nog twee eenvoudige recepten waarin ik heksenkaas heb gebruikt.
Deze recepten mogen nauwelijks 'recept' heten, ze bevatten maar een paar ingrediënten...
Je zult zien dat er wel om gevochten wordt als je het op tafel zet!

Gevulde eieren

Ingrediënten:
6 gekookte eieren
100 gram heksenkaas
versie bieslook en peterselie
peper en zout

Bereiding:
Halveer de eieren en verwijder voorzichtig het eigeel. Vermaal met een staafmixer het eigeel met de heksenkaas. Voeg naar smaak peper en zout toe en nog wat verse kruiden.
Ik had kruiden over van het maken van de heksenkaas, dus ik ben lekker royaal geweest met de kruiden! Ook zónder extra kruiden zijn deze gevulde eieren heerlijk.
Spuit de eieren mooi op met een spuitzak. Garneer met verse bieslook


Eiersalade

Ingrediënten:
4 gekookte eieren
100 gram heksenkaas 
peper en zout

Bereiding:
Hak de eieren in kleine stukjes en schep ze door de heksenkaas. Maak de salade op smaak met peper en zout. Eventueel kun je nog wat meer verse kruiden toevoegen.
Deze salade smaakt heerlijk op een schijfje komkommer of op een cracker.

koken & tafelen algemeen

Koolhydraatarme Flamkuchen

$
0
0
Af en toe gaan manlief en ik speciaal naar Duitsland om daar te shoppen. Niet voor meubels of voor kleding, maar voor levensmiddelen. De Kaufland in Meppen is voor mij net luilekkerland.
De laatste keer dat ik daar was nam ik voor mijn ouders een pak mix mee voor Flamkuchen. Zij zijn daar namelijk dol op! Toen ik deze Flamkuchen laatst voor hun maakte kon ik het natuurlijk niet laten om een stukje te proeven. En ze hadden gelijk, het was heerlijk!
Helaas moest ik het later toch bezuren: van de witte bloem kreeg ik buikpijn...

Afgelopen weekend dook ik dus de keuken in en maakte mijn eigen, koolhydraatarme Flamkuchen. Ook manlief vond hem heerlijk en hij komt hier dus vanaf nu regelmatig op tafel!

In de bodem gebruik ik colon clean, een mengsel van psyllium- en inulinevezels. Drink daarom voldoende bij deze Flamkuchen, zodat de vezels voldoende vocht krijgen.

Ingrediënten voor 4 punten:
Voor de bodem:
20 gram colon clean/darmreiniger
10 gram eiwitpoeder
15 gram tarwezemelen
½ tl bakpoeder
25 gram olijfolie
1 ei
1 el water

Voor het beleg:
100 gram crème fraîche
35 gram Griekse yoghurt
40 gram geraspte oude kaas
60 gram gerookte spekjes
75 gram dunne uienringen
peper
zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 °C

Maak eerst het deeg voor de bodem. Roer alle ingrediënten in een grote kom goed door elkaar. Schep het deeg vervolgens - verdeeld over een paar scheppen - op de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnede. Strijk met een natte bolle kant van een lepel het deeg heel voorzichtig uit zodat de hele bodem bedekt is.
Dit is even een lastig karweitje, maar met geduld prima te doen.

Gebruik een springvorm van
24 cm doorsnede
Roer nu alle ingrediënten van het beleg door elkaar en breng het op smaak met peper en zout. Schep nu het beleg op de bodem en strijk het uit over de gehele deegbodem.

Bak de Flamkuchen nu 20 minuten op 220 °C en vervolgens nog 5 minuten op 200 °C. Haal hem uit de oven en laat even afkoelen.
Snijd nu vier punten en serveer ze warm. Koud is de Flamkuchen overigens ook erg lekker!

Tip: Het beleg is ook lekker op een koolhydraatarme wrap. Bak de Flamkuchen dan 5 minuten korter. De bodem wordt dan overigens niet krokant.




Hoe eet je meer groenten? 10 tips!

$
0
0
Kleurrijke groentenkraam in De Markthal in Rotterdam
Groenten zijn onmisbaar voor een gezond en actief lichaam. Ze bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten. Je lichaam heeft deze voedingstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.
Toch slaan we het eten van groenten nog wel eens over en er zijn zelfs mensen die nauwelijks groenten eten.
De aanbevolen dosering in Nederland is 200 gram (bereide) groenten per dag. Dit is erg laag ingeschat. Voor kinderen is dit wellicht voldoende, maar voor volwassenen die de hele dag actief bezig zijn wordt tegenwoordig zelfs 400-500 gram aangeraden.

Ook voor je spijsvertering zijn groenten onmisbaar. Ze geven een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt na de maaltijd. Dit komt door de hoeveelheid voedingsvezels die groenten bevatten.
Ze verlagen de kans op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Ook krijg je, wanneer je voldoende groenten eet, minder snel obesitas of een hoge bloeddruk.

Er zijn ontzettend veel soorten groenten, in allerlei kleuren, vormen en maten. We eten er vaak maar een beperkt aantal van en dat is jammer. Méér variëren leidt ook al tot het eten van meer groenten. Serveer eens twee soorten groenten in plaats van één en je zult zien dat je automatisch meer groenten eet!

Hierbij geef ik je een aantal tips waarom je op een makkelijker manier méér groenten kunt eten:

1. Eet bij iedere maaltijd groenten. 
Bijvoorbeeld wat komkommer, snoeptomaatjes of radijsjes bij je ontbijt/lunch.

2. Maak soepen op basis van groenten en pureer deze met een staafmixer. 
Bijvoorbeeld bloemkoolsoep of broccolisoep

3. Vervang (een deel) aardappels in puree of stamppot door knolselderij. 
Boerenkoolstamppot met knolselderij erin is echt heerlijk!

4. Eet regelmatig een salade als of bij de lunch.
Denk aan de ei-van-columbus salade of bijvoorbeeld de salade van spitskool.

5. Maak eens chips van groenten.
Bijvoorbeeld bietenchips of boerenkoolchips.

6. Drink regelmatig groene smoothies en verwerk hierin zoveel mogelijk groenten

7. Maak puree van groenten in plaats van aardappels
Later deze week volgt er een heerlijk recept!

8. Verwerk groenten in een omelet
Op deze blog vind je hiervoor diverse recepten!

9. Eet bij peulvruchten óók groenten
Veel mensen eten peulvruchten met aardappels. Peulvruchten zijn koolhydraatrijk en behoren officieel niet tot de groenten. Combineer je doperwten of bruine bonen dus eens met gebakken prei of gegrilde courgette in plaats van met aardappels.
Bij een maaltijd van aardappels, doperwten en vlees eet je eigenlijk geen groenten!

10. Zorg dat er altijd groenten in huis zijn
Diepvriesgroenten of groenten uit een pot zijn lang houdbaar. Zorg dat je ze in huis hebt, dan grijp je nooit mis.

Dit blogbericht is onderdeel van de #bloghop februari 2016. Klik hier voor meer algemene informatie over deze #bloghop.

Rösti-koek van knolselderij

$
0
0
Rösti van aardappels is waarschijnlijk bij iedereen wel bekend. Je kunt deze zelf maken of al voorgesneden kopen. Ik eet weinig aardappels meer, maar voor rösti kan ik echt bezwijken...

Toen ik laatst een enorme knolselderij op het aanrecht had liggen en na twee gerechten nóg een stuk over had, besloot ik er rösti van te maken. Dankzij mijn mandoline was het snijden snel gebeurd.
Omdat aardappels zetmeel bevatten, blijven de sliertjes aan elkaar plakken. Bij knolselderij gebeurt dat niet vanzelf, je moet dus een mengsel maken waardoor het blijft plakken.

Ingrediënten voor 2 rösti-koeken:
300 gram knolselderij julienne gesneden
2 grote eieren
15 gram speltmeel (of boekweit- of havermeel)
peper en zout
olijfolie om in te bakken
optioneel: 1 el Vadouvan van Originalspices

Bereiding:
Breek de eieren boven een kom en klop het speltmeel er goed door zodat je geen klontjes meer hebt. Voeg royaal peper en zout (en vadouvan) toe. Schep nu de knolselderij door het mengsel en schep het geheel goed om.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en schep het mengsel in de pan. Verdeel het over de bodem. Bak de koek in ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur, bij voorkeur met een deksel op de pan. Keer de koek na 10 minuten.

Tip: Je kunt ook kleine röstirondjes van het beslag maken!

Huishoudweken

Courgette-preisoep

$
0
0
Een heerlijk soepje van verse groenten dat binnen een half uur op tafel staat. Een ideale manier om op een lekkere manier je dagelijkse portie groenten te vergroten!
Natuurlijk kun je naar wens hamblokjes, zalmsnippers of spekjes toevoegen...

Ingrediënten voor 4 kleine of 2 grote koppen soep:
1 courgette
2 kleine preien (250 gram gesneden prei-ringen)
1 middelgrote ui
1 teen knoflook
2 el olijfolie
2 tl pittige mosterd
1 tl Keltisch zeezout
peper
250 ml water

Bereiding:
Spoel de courgette af, verwijder de uiteinden en snijd hem in blokjes. Snipper de knoflook en de ui.
Snijd de preien in dunne ringen en was deze goed.
Verwarm in een pan de olijfolie en fruit hierin 2 minuten de ui met de knoflook en de mosterd. Voeg de prei toe en bak 2 minuten mee. Doe als laatste de courgette en de peper en zout erbij en bak deze ook nog 2 minuten.
Giet nu het water erbij en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Maal nu met een staafmixer het geheel tot een dikke gladde soep. Er mogen nog best een paar kleine stukjes groenten achterblijven!

NB: Wist je dat het Boerenbontservies al meer dan een eeuw bestaat? Het is het meest populaire, handbeschilderde aardewerk servies in Nederland.

Wanneer je bovenstaande hoeveelheden over 2 koppen verdeelt, is de soep GOK-oranje, bij 4 koppen is de soep GOK-groen.

Kooktermen - Spiraalsnijder

$
0
0
De tijd vliegt, er is alweer een maand voorbij. En zoals altijd staat er op de eerste maandag van de maand een 'kookterm' centraal. Dit keer een klein apparaatje; de spiraalsnijder.

Een spiraalsnijder is een handig keukenapparaatje om handmatig julienne-stroken van bijvoorbeeld wortels, komkommers en vele andere groenten te snijden.
Hoewel de spiraalsnijder al wat langer bestaat, is hij nu helemaal 'hot'.

GEFU spirelli spiraalsnijder
Vorige maand deed ik mezelf dit apparaatje dan ook  cadeau en ik ben er echt loei-enthousiast over. Waar ik tot nog toe stond te knoeien met een 'gewone' julienne-snijder, heb ik nu in een minuut een hele courgette of komkommer omgetoverd in lange slierten.

Ben je zelf ook creatief in de keuken? Dan is dit echt een
must-have!

Er zijn zelfs diverse kookboeken waarin alleen maar recepten staan voor deze spiraalsnijder:


Nieuw niet meer leverbaar











Meer kooktermen

FEEST

$
0
0
Het is vandaag feest, mijn blog bestaat precies 4 jaar!
Op 12 maart 2012 schreef ik dit:
De laatste tijd werd me door diverse mensen gevraagd waarom ik nog geen kookblog ben begonnen. Eerlijk gezegd heb ik daar nooit een goed antwoord op gehad, behalve dat ik meer van koken zelf hou dan van erover schrijven. Echter merk ik steeds meer dat ik het heerlijk vind om met anderen over eten, recepten, restaurants en dergelijke te práten, dus waarom dan toch ook niet erover schrijven?
Vandaar dat ik de grote stap nu toch genomen heb, en een blog ben begonnen.

Tsjonge, wat is er veel veranderd in die 4 jaar. Koken is niet langer mijn hobby, het is mijn grote passie! Door het bloggen ben ik namelijk nóg meer gaan koken en meer gaan experimenteren met voeding. Ik heb GOK ontdekt en ben daardoor anders gaan eten en gaan koken. Mijn blog veranderde langzaam mee...
De workshops fotografie die ik volgde bij Kelly van Smartpics zorgden voor betere en meer aantrekkelijke foto's, waar ik heel erg blij mee ben.
De komende vier jaar zal er vast nog meer veranderen op mijn blog, en ik ben nu al nieuwsgierig wat dat zal gaan worden!

Om te vieren dat mijn blog 4 jaar bestaat verloot ik 3 kruidenkaarten. Wil je meedoen? Laat dan hieronder - dus op deze blog - een reactie achter. Vertel waarom je mijn blog bezoekt en wat je ervan vindt.
Reageer je anoniem? Mail dan óók je reactie naar info@dekeukenvanmartine.nl, zodat ik je kan bereiken als je hebt gewonnen.

Op vrijdag 18 maart maak ik bekend (ook op facebook) welke drie personen de kruidenkaarten gewonnen hebben!



Viewing all 480 articles
Browse latest View live