Quantcast
Channel: De keuken van Martine
Viewing all 480 articles
Browse latest View live

Goud van oud: Ei van Columbus salade

$
0
0
Bij veel groentewinkels worden tegenwoordig kant- en klare salades verkocht. Een van die salades is de 'Ei van Columbus salade'. Een heerlijke frisse salade met ei en komkommer.
Hoewel het soms best makkelijk is om een gekochte salade te eten, maak ik hem natuurlijk liever zelf!

Ingrediënten voor 2 personen:
3 eieren
200 gram komkommer
1 rode ui
1 appel


40 gram mayonaise
100 gram Griekse yoghurt
1-2 tl azijn
1 el water
4 el gesnipperde verse bieslook
witte peper

Bereiding:
Kook de eieren ongeveer 6-8 minuten zodat het eigeel niet meer vloeibaar is. Laat ze afkoelen.
Maak daarna de dressing van de salade. Meng hiervoor de mayonaise, yoghurt, azijn en bieslook. Maak op smaak met wat peper. Voeg het water alleen toe als je de dressing te dik vindt.
Snijd de komkommer in de lengte door en verwijder met een theelepeltje de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak mooie dunne, halve ringen van de ui. Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten nu in blokjes.
Schep nu de groenten en de appel door de dressing.
Pel de eieren en halveer ze. Snijd nu iedere helft nog in 3 partjes.
Schep de salade op de borden en verdeel het ei erover.

Tip:
Wanneer je de salade op een toastje wilt serveren, snijd alle ingrediënten dan in zeer kleine stukjes. De eieren kunnen dan gewoon in stukjes door de salade.

Mijn boekenkast

$
0
0
Ons huis staat vol met boeken - wij zijn echte boekenmensen. Niet zo gek natuurlijk, mijn man schrijft boeken en binnenkort komt ook mijn kookboek uit! Maar ook boeken lezen doen we heel graag.
Gezien mijn liefde voor koken heb ik in de loop der jaren een complete boekenkast met kookboeken bijeen verzameld.
Hoewel ik maar een beperkt aantal van deze boeken echt gebruik, kan ik moeilijk afstand doen van de overige kookboeken. Wegdoen vind ik namelijk een enorme opgave...

Naast kookboeken lees ik ook graag informatieve boeken over gezonde voeding. Niet omdat ik alle adviezen klakkeloos wil opvolgen, maar wel omdat ik wil begrijpen hoe ons lichaam reageert op voeding. Boeken als 'de mooie voedselmachine'en 'de cholesterolleugen'vind ik daarom zeer interessant en verhelderend.

Het aanbod van boeken met gezonde, pure recepten is tegenwoordig enorm groot. Ik heb voor jullie een selectie gemaakt...
Klik op het tabblad BOEKEN en ontdek welke boeken ik écht niet meer missen kan én een paar die op mijn verlanglijstje staan!

Kooktermen - Spatdeksel

$
0
0
Deze deksel is net een tikkeltje anders dan gewone deksels, die normaliter de hele pan afsluiten.
Spatdeksels bevatten fijne gaatjes die de hete damp (en dus het vocht!) wel doorlaten, maar de spetters van olie of boter níet.
Ideaal dus wanneer je net als ik niet in margarine wilt bakken en braden, maar in olijfolie of roomboter. Het nadeel van deze natuurlijke vetten is namelijk dat ze wat meer spatten.
Dit omdat alle chemische toevoegingen (en smaakstoffen) ontbreken. En dat heeft toch echt mijn voorkeur! Deze deksel biedt dan uitkomst.

Spatdeksels (ook wel anti-spatdeksel genoemd) zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar, van goedkoop tot behoorlijk duur.
Kijk uit dat goedkoop geen duurkoop wordt. Erg dunne spatdeksels trekken snel krom, waardoor het vet er onderuit spat...

Meer kooktermen

Gastblog: Raw food bosbessentaartje, yummy!!!

$
0
0
Voorlopig is dit de laatste gastblog van de co-auteurs van het boek 'Natuurlijk samen koken'. Het recept is van Nanou van der Elst van Happy and Healthy.

Nanou blogt over van alles waar je blij, fit en gezond van wordt. Ze deelt veel lekkere en gezonde recepten ter inspiratie. Als trainer hormoonfactor, natuurvoedingsadviseur en NLP practitioner, reikt Nanou verschillende advies- en coaching trajecten & workshops aan over Happy and healthy living. Waarbij een mix van gezonde voeding, beweging en stressreductie altijd de sleutel is. Gezond leven is de boodschap. Maar genieten staat voorop: Happy and healthy!



Nanou schrijft:
Hmmm deze keer een makkelijk en snel receptje voor een heerlijk gebakje vol bosbessen. Een raw bosbessen taartje? Waarom een kleine petit fourtje? Normaal maak ik iets grotere raw cheesecakes die bestaan uit minimaal 3 lagen en een topping. Dit petit-fourtje is net even sneller klaar,  en smaakt nog steeds fantastisch. En som s wil je gewoon een klein hapje, of heb je niet zoveel meer noten in huis. Dan is het fijn wanneer je een klein gebakje kan maken. Zeker als deze ook nog gezond is! En ook echt lekker!
Het raw food gebakje bestaat deze keer maar uit 2 lagen: een crunchy amandel bodem met daarboven op een smeuïge bosbessen vulling. Met snufje hennepzaadjes als topping. De basis voor raw gebak is meestal een variatie aan noten en fruit. Iets wat ik altijd in huis heb. Heerlijk om mee te experimenteren.

Deze keer heb ik een aantal restjes opgemaakt. Ik had nog wat bosbessen en een paar macadamia-nootjes. Vandaar uit heb ik de rest erbij genomen; handje dit, snufje dat. Mengen, proeven en genieten :-)
Uiteindelijk heb ik deze ingrediënten bij elkaar gesprokkeld, maar kijk gerust wat jij in jouw keukenkastjes hebt liggen. En probeer lekker uit. Kies bijvoorbeeld net als ik voor:

Bodem:
Amandelen
Gedroogde vijg
Kaneel

Vulling:
Bosbossen
Macademia

Topping:
Hennepzaadjes

Bereiding:
Bodem:
doe een handje amandelen met 1 gedroogde vijg in de keukenmachine. Beetje kaneel erbij en laten draaien. Doe de massa in een vorm en druk goed aan, tot er een stevig laagje ontstaat.
Smeuïge vulling:
doe de bosbessen met de macadamia’s en in de keukenmachine. Laat draaien tot alles goed gemend is en er een smeuïge vulling ontstaat. Doe deze voorzichtig bovenop de crunchy bodem. Kies de gewenste hoeveelheid en druk nogmaals aan. Deze keer iets zachter drukker ivm de zachtere laag.
Zet deze twee laagjes even kort in de vriezer (of koelkast).
Wanneer je klaart bent voor serveren plaats je het petit-fourtje incl vorm op het gebakbordje. Sprenkel nu de topping over het hele gebakje. Bijvoorbeeld sesamzaad of hennepzaad.
Wil je echt de show stelen, maak het dan af met eetbare bloemetjes. Dan wordt het helemaal een plaatje.
Enjoy!

Uiensoep met kaasstengel - gebonden maar glutenvrij

$
0
0
Uiensoep wordt meestal gebonden door het maken van een roux, dus met boter en bloem.
Sinds ik koolhydraatbeperkt ben gaan eten, verdraag ik witte tarwebloem niet meer zo goed. Ik krijg er snel buikpijn van. Daarbij is bloem natuurlijk niet koolhydraatarm en bevat het geen voedingsstoffen...

Omdat ik ook geen waterig uiensoep wil, bedacht ik een alternatief. Ik gebruikte aanzienlijk meer uien dan ik normaal zou doen, en pureerde de helft van de gegaarde uien door de soep. Het werkte!



Ingrediënten voor 2 grote koppen soep:
450 gram in ringen gesneden uien
2 bosui
50 gram boter
½ liter water
1 el mosterd
1 tl zout
chilivlokken of chilipeper
40 gram geraspte pittige kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm twee lange repen van de geraspte kaas. Strooi er wat chilipeper over. Bak de kaas in ongeveer 15-20 minuten tot kaasstengels. Laat afkoelen, daarna worden ze pas krokant.

Verwarm in een soeppan de boter en bak de uienringen met het zout ongeveer in 10 minuten zacht en glazig. De ui moet garen, niet bruin worden!
Schep nu de helft van de uien uit de pan en doe deze in een mixerkom. Voeg aan de mixerkom een halve liter water toe. Mix met een staafmixer het water met de uien tot een gladde massa.
Doe bij de uien die achterbleven in de pan een eetlepel mosterd en chilipeper naar smaak. Bak dit samen een paar minuutjes en voeg daarna de gemalen uienbouillon toe.
Laat het geheel nog ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.
Snijd de bosui in ringetjes en kook de laatste minuut nog even mee.
Is er teveel water verdampt? Voeg dan een scheutje kokend water toe.
Serveer de kaasstengels bij de soep.

Appelcrumble

$
0
0
Op een koude avond het diner afsluiten met een heerlijke warme appelcrumble... Geweldig!
In plaats van bloem gebruikte ik voor deze crumble een combinatie  van havermout en quinoameel.
Deze crumble is dus glutenvrij wanneer je voor glutenvrije havermout kiest.

Ingrediënten voor 4 personen:
5 kleine appels
50 gram rozijnen
1 el citroensap
80 gram roomboter
50 gram quinoameel
30 gram havermout
1 tl kaneel
20 gram sukrin

Bereiding:
Verwarm de oven op 180°C.
Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Week de rozijnen kort in lauwwarm water en knijp daarna goed uit.
Meng de appels met de rozijnen, kaneel en het citroensap. Verdeel het over 4 kleine schaaltjes of over 1 grote schaal.

Hak de (koude) boter in kleine stukjes. Doe het in een kom en voeg de havermout, quinoameel en sukrin toe. Maak er nu een kruimelig deeg van door er kort met je vingertoppen doorheen te kneden. Verdeel het deeg over het appelmengsel en zet de schaaltjes in de oven.
Bak de crumble in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Gebruik bijvoorbeeld deze schaaltjes:
Maxwell & Williams White Basics Kitchen Ramekin - Ø 12 cm

Whiskysaus, mosterdsaus en kruidensaus

$
0
0
Van links naar rechts: kruidensaus, whiskysaus, mosterdsaus
Onderstaand vind je drie recepten voor eenvoudige koude sausjes. Lekker bij een stukje vlees, door de sla of natuurlijk bij de gourmet!

Whiskysaus:
50 gram Griekse yoghurt
50 gram mayonaise
40 gram ketchup
snuf zout
snuf witte peper
snuf paprikapoeder
1 tl whisky


Mosterdsaus:
50 gram Griekse yoghurt
50 gram mayonaise
30 gram grove pittige mosterd
snuf zout

Kruidensaus:
50 gram Griekse yoghurt
50 gram mayonaise
¼ tl basilicum
¼ tl selderij
¼ tl kervel
¼ tl korianderblad
¼ tl bieslook
¼ tl citroensap
⅛ tl witte peper
⅛ tl zout
3 druppels vloeibare stevia

Bereiding
Meng de ingrediënten van het sausje goed door elkaar.
Voor de kruidensaus gebruikte ik gedroogde kruiden. Met verse kruiden is het natuurlijk zeker zo lekker! Je kunt ook kruiden toevoegen of weglaten...

Gebakken knolselderij

$
0
0
In veel koolhydraatarme gerechten wordt knolselderij gebruikt als vervanger voor aardappels. Wanneer je dat soort gerechten niet kent, klinkt dat misschien niet aantrekkelijk. Toch ben ík helemaal om!
Zo maakte ik onlangs hutspot zonder aardappels maar met knolselderij, en die was echt heerlijk! Ook puree van knolselderij is zeker zo smakelijk als aardappelpuree.
Daarnaast kun je knolselderij heel goed in kleine blokjes bakken. Je ziet bijna het verschil niet met gebakken blokjes aardappel. Probeer het eens en ervaar of jij ook af en toe zonder aardappel maar met knolselderij wilt eten...

Ingrediënten voor 2-3 personen:
400 gram knolselderij in blokjes
125 gram spekreepjes
peper en zout
eventueel: eetlepel olijfolie

Bereiding:
Doe de spekreepjes in een hapjespan en bak de spekjes ongeveer 5 minuten. Voeg daarna de blokjes knolselderij toe en bestrooi ze met peper en een beetje zout. Wanneer er voldoende vet uit het spek is gekomen, hoef je geen extra olie toe te voegen. Wanneer de pan te droog is doe je er een eetlepel olie bij.
Bak de knolselderij samen met de spekjes nog ongeveer 20 minuten. De blokjes knolselderij moeten zacht worden, maar ze mogen zeker een bite houden!

Eet smakelijk!


Kooktermen - Pliceren

$
0
0
Pliceren - ook wel plisseren genoemd - betekent ontvellen.
Deze term wordt vaak gebruikt voor tomaten. Tomaten ontvellen is niet moeilijk.
Breng in een steelpannetje zoveel water aan de kook dat de tomaten onder water kunnen staan. Zet ook een bak (ijs)koud water klaar.
Maak met het puntje van een scherp mes een ondiep kruisje in het velletje van de tomaat (tegenover de steelaanzet).
Laat de tomaat nu in het kokende water zakken en tel langzaam tot 15. hevel de tomaat nu over in het koude water zodat hij direct weer afkoelt.
Als het goed is is het velletje van de tomaat nu losgekomen en kun je hem er makkelijk aftrekken.
Bij onrijpe tomaten moet de tomaat iets langer in het kokende water!

De lijst met kooktermen vind je HIER

Dessert van aardbeien, mascarpone en chocolade

$
0
0
Vandaag ben ik 44 geworden dus reden voor een feestelijk nagerecht!

Hoewel een 'toetje' vaak niet nodig is na een maaltijd (je zit al vol genoeg), is het soms wél lekker.
Wat ik in een restaurant soms jammer vind, is dat de keuze zeer beperkt is. Óf een mierzoet dessert, of een kaasplankje... Een middenweg is er vaak niet. Een groot nadeel van een dessert met veel suiker is dat je snel honger krijgt na de maaltijd.
Toch kun je ook heerlijke desserts bereiden zónder veel suiker. Fruit bijvoorbeeld is van nature al zoet en heeft dus helemaal geen suiker nodig. Wanneer je gewend bent om weinig tot geen suiker te gebruiken, verandert ook je behoefte aan een zoete smaak. Desserts die ik vroeger lekker vond, vind ik nu echt vreselijk zoet.
Heb je nog wel behoefte aan zoet? Probeer dan de hoeveelheid suiker die je in gerechten gebruikt af te bouwen. Je zult zien dat je met veel minder suiker toe kan dan je denkt!



Ingrediënten:
100 gram Griekse yoghurt
50 gram mascarpone
250 gram schoongemaakte aardbeien
1 blaadje gelatine
enkele losse aardbeien voor de garnering
Helft van het beslag voor chocoladecakejes (klik voor recept)
naar wens vloeibare stevia

Bereiding:
Maak een beslag van de helft van de ingrediënten van de chocoladecakejes. Leg onderin een cakevorm een stuk bakpapier en verdeel hierop het beslag. Strijk uit tot een dunne laag.
Bak de cake 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Laat de cake helemaal afkoelen.

Mix met een staafmixer 150 gram aardbeien tot een dunne puree. Week de gelatine 5 minuten in koud water. Breng de aardbeienpuree kort aan de kook en voeg het uitgeknepen blaadje gelatine erbij. Roer door totdat de gelatine is opgelost. Verdeel de puree over de twee glazen en laat minimaal 1 uur afkoelen in de koelkast.

Meng de Griekse yoghurt met de mascarpone en voeg naar wens wat druppels stevia toe. Schep het mengsel in een spuitzak en leg ook deze in de koelkast.

Druk met hetzelfde glas dat je voor dit dessert wilt gebruiken 2 mooie cirkels uit het chocoladedeeg. Maak het glas weer mooi schoon. Een steekring op de juiste grootte werkt natuurlijk ook prima!
Als de aardbeienpuree goed is afgekoeld en niet meer heel vloeibaar is, laat je de twee cirkels voorzichtig zakken in de glazen. Spuit nu het yoghurt-mascarpone-mengsel in het glas. Houd een klein beetje achter.
Snijd 100 gram aardbeien in kleine stukjes en schep deze in de glazen. Spuit nu het laatste restje yoghurt-mascarpone-mengsel op de gesneden aardbeien.
Verdeel hierover nog wat hele aardbeien en voeg eventueel wat kruimels, stukjes of reepjes van de cake toe. Wees vooral creatief!

 Ben je op zoek naar mooie glazen voor dit dessert?

Goud van oud: Koolhydraatarme crackers

$
0
0
Vandaag krijgt een 'oud' recept weer een prominent plaatsje!

Nu ik iedere dag 2 koolhydraatarme maaltijden gebruik, krijg ik regelmatig de vraag wat ik dan wél eet. Deze zelfgebakken crackers bijvoorbeeld!
Onderstaand recept bewijst wel dat deze heel eenvoudig te maken zijn. Deze crackers zijn zeer vezelrijk en zullen dus goed verzadigen!

Ingrediënten voor 2 crackers:
3 el lijnzaad
1 el sesamzaad
1 el gemengde pitten (zonnebloem, pijnboom, pompoen)
3 eetlepels water



Bereiding:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en verdeel het mengsel in tweeën op het papier. Smeer nu ieder deel met de achterkant van een lepel zo dun mogelijk uit.

Leg het bakpapier op een glazen plaat of een rooster (magnetronbestendig!) en zet ze in de magnetron.
Bak ze nu op hoog vermogen ongeveer 3 - 4 minuten. De baktijd wisselt per magnetron. De crackers moeten droog en knapperig zijn. Haal ze direct los van het papier (heet!!) en laat ze afkoelen.
Je kunt de crackers ook in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Tip: varieer in smaak door bijvoorbeeld wat kaneel, een snuf zout of peper aan het mengsel toe te voegen!

Weetje: Eet lijnzaad altijd met mate. Lijnzaad bevat blauwzuur en niet iedereen verdraagt dit goed. Krijg je buikklachten van ljinzaad? Vermijd het gebruik ervan dan.

Kip in appelsap

$
0
0
Vroeger kon je op mijn blog een recept vinden van kip gebraden in de oven in cola en donkere basterdsuiker. Ik had die manier van bereiden ooit gezien bij Masterchef, uitgevoerd door Matt Preston. (Het is hem aan te zien trouwens :-)
Toen ik alleen nog op zout- en vetinname lette, leek dit een goed recept.
Tegenwoordig denk ik daar heel anders over...

Maar zoete, kleverige kip uit de oven is wél lekker, die mening is niet veranderd! Al vind ik tegenwoordig al snel iets zoet, dat dan weer wel. Na wat denkwerk kwam ik tot onderstaand recept.
Eerlijk gezegd vind ik het resultaat smaakvoller dan de kip in cola.



Ingrediënten:
1 kg kipvleugeltjes
750 ml troebele appelsap
(Ik heb Flevosap gebruikt)
1 el citroensap
2 el sojasaus
peper en zout
2 rode uien
3 tenen knoflook

Bereiding:
Snipper de uien en de knoflook en verdeel ze onder in de ovenschaal. Giet de sojasaus en het citroensap erbij en roer even door elkaar.
Leg nu de kipvleugels in de schaal en giet de appelsap er over. Bestrooi met zout en peper en roer nog even voorzichtig.
Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 150 °C.
Bak de kip in ongeveer 3 uur zacht en gaar. Draai de kipvleugels ieder half uur.

Giet de 'saus' in een steelpannetje en kook in tot gewenste dikte. De saus wordt erg donker door het  karamelliseren  van de suikers in de appelsap. Let op, de saus is daardoor gloeiendheet!

Boekpresentatie 'Natuurlijk samen koken'

$
0
0
De auteurs en uitgever van Natuurlijk samen koken!
Wat een geweldige dag hebben we afgelopen zaterdag mogen beleven in Gouda bij de boekpresentatie van Natuurlijk samen koken. Ontzettend bijzonder dat er zoveel mensen geïnteresseerd waren in de auteurs én in ons prachtige boek! De opkomst was werkelijk fenomenaal.
De laatste boeken van de eerste druk gingen als warme broodjes over de toonbank :-)

Mijn kraampje
Ik vond het bijzonder dat ik een groot aantal mensen mocht vertellen over mijn strijd met de kilo's en hoe ik deze strijd nu eindelijk gewonnen heb. De foto's van vroeger waarop ik 30 kilo meer woog zeiden eigenlijk meer dan dat ik in woorden kon doen.
Heb je mijn verhaal gisteren gemist? Hier kan je het alsnog lezen...
Wil je meer weten over GOK? Voel je vrij om me een mail te sturen en al je vragen te stellen. Waar mogelijk wil ik je helpen!



Het project KOOKBOEK is voor mij nu even ten einde. Natuurlijk kan iedereen nog een exemplaar van de tweede druk bestellen via het bestelformulier, maar de activiteiten komen even stil te liggen.
Hoe GOK mijn leven veranderde...
Na alle leuke ervaringen en drukte volgen er voor mij nu even wat minder leuke weken. Komende woensdag zal ik geopereerd worden en een nieuwe pacemaker krijgen. Eind december word ik opnieuw opgenomen om een behandeling tegen hartritmestoornissen te ondergaan.
Het wordt dus even heel rustig in De keuken van Martine. Wel hoop ik iedere week een recept te plaatsen, zodat er genoeg te zien en te lezen blijft op mijn blog!

Proost!
Gelukkig heb ik geen angst voor de ingrepen en zie ik de resultaten met vertrouwen tegemoet. Ik weet dat ik niets anders kan doen dan mezelf over te geven in Gods handen en ik heb al meermalen mogen ervaren dat het dan altijd goedkomt!


Dit blogbericht is onderdeel van de #bloghop november 2015.
Meer informatie vind je HIER.



Hartige taartpuntjes met prei, geitenkaas en walnoot

$
0
0
Soms zit het mee en soms zit het tegen...

De afgelopen weken zat het mij behoorlijk tegen. Wat een eenvoudige ingreep had moeten zijn - het verwisselen van een pacemaker - eindigde door veel complicaties in een ziekenhuisopname van 14 dagen. Afgelopen donderdag kwam ik weer thuis, maar ik heb nog altijd erg veel pijn en ben erg verzwakt. Er zijn dus nog geen activiteiten in De keuken van Martine mogelijk. Gelukkig heb ik veel lieve mensen om me heen die er voor zorgen dat ik toch iedere dag heerlijk kan eten!

Gelukkig heb ik nog enkele recepten in voorraad die ik de komende maand met jullie kan delen. Onderstaande taartjes maakte ik ook al voor de operatie, en wil ik nu graag met jullie delen!



Zoals ik al eerder schreef staat er bij mijn zwager en schoonzus een grote boom in de tuin, en wij worden rijkelijk bedeeld.
Het kost wat tijd om ze allemaal te kraken, maar wij vinden het een leuk en gezellig werkje.
's Avonds als de gordijnen dicht zijn en de verwarming aan, zetten we thee en gaan we... noten kraken!

Walnoten combineren heerlijk met geitenkaas dus ik bedacht een hartige taart voor deze combinatie. Natuurlijk verwerkte ik er ook groente in!

Ingrediënten voor 8 puntjes:
125 gram prei in dunne halve ringen
8 langwerpige plakken ontbijtspek (± 100 gram)
150 gram zachte geitenkaas
60 gram grof gehakte walnoten
80 gram crème fraîche
5 eieren
zout en peper

Bereiding:
Halveer de plakken ontbijtspek en bedek de bodem van de taartvorm ermee. Ik gebruikte een vorm met 8 kleine taartpuntjes, maar je kunt ook een grotere vorm vullen.
Verdeel nu de prei over de plakjes spek. Verkruimel vervolgens de geitenkaas over de taart(jes). Tot slot gaan de stukjes walnoot erop.
Mix nu in een kom de eieren met de crème fraîche en een flinke snuf peper met zout.
Verdeel het eimengsel over de taart(puntjes).
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180°C in 30 minuten gaar.
Serveer met rucola en een wat stukjes walnoot of met extra gebakken prei.

Pesto van spinazie, walnoten en feta

$
0
0
Denk jij bij pesto alleen aan basilicum en pijnboompitten? Dan wordt het hoog tijd om je horizon te verbreden! Er zijn namelijk veel meer bladgroenten, kaassoorten en noten waar je heerlijke pesto's mee kunt maken.
Persoonlijk ben ik een echte pesto-fan. Eenvoudige hapjes als een plak komkommer of een blokje kaas krijgen ineens een bijzondere smaak wanneer je er een likje pesto op smeert. Gebakken champignons met een schepje pesto worden van gewoon ineens bijzonder...

Waar gebruik jij pesto bij of in?


Ingrediënten:
75 gram spinazie
50 gram walnoten
50 gram feta
60 gram olijfolie
1 tl citroensap
2 teentjes knoflook
1 tl zout
½-1 tl peper

Bereiding:
Rooster de walnoten en laat ze afkoelen. Maal daarna in een keukenmachine alle ingrediënten tot een gladde pesto.

Kookboek: Natuurlijk samen koken - tweede druk!

$
0
0
Het boek is er, eindelijk!! Het resultaat is boven verwachting. Het is een geweldig dik kookboek geworden met goed uitvoerbare recepten en met prachtige foto's. Het boek is te bestellen via het bestelformulier. Op dit moment zijn alle boeken van de eerste druk uitverkocht, maar  de tweede druk is klaar! Had je een boek van de tweede druk gereserveerd, dan is deze al onderweg naar je toe. Bestel NU als je nog voor Kerst een boek wilt ontvangen. Ook dan krijg je, wanneer je het boek bij mij bestelt, een BONUSRECEPT gratis meegestuurd!
Zoals jullie kunnen zien,is het een vierkant boek: 22,5 x 22,5 cm maar liefst!
Het boek bevat 18 zeer verschillende hoofdstukken met allemaal hun eigen auteur. Een heel bijzonder boek dus, dat ondanks de grootte toch maar € 24,95 kost.

Bij het boek kan een kruidenkaart besteld worden. Deze kruidenkaart is gemaakt van dik papier en is daarom goed te bewaren. Op de kaart vind je recepten voor 7 verschillende kruidenmixen. Handig voor in je keukenla!
Er is nog maar een beperkt aantal kruidenkaarten beschikbaar...

Betaalgegevens: 
IBAN rekening NL83 RABO 0354 2737 95
t.n.v. C.M. van den Brink, Harderwijk o.v.v. Natuurlijk samen koken en je naam.

Geen verzendkosten voor bestellingen binnen Nederland.

Zo, dan is het nu de hoogste tijd om jullie te vertellen wie die andere auteurs allemaal zijn en welk hoofdstuk ze geschreven hebben. Ook vertellen ze in een paar regels kort iets over zichzelf.

Broodgerechten: Niels Gisbertz
Mijn culinaire reis is begonnen toen ik op mijn vierde bij mijn moeder in de keuken kroepoek stond te bakken. Ondanks een technische achtergrond blijft voeding mij intrigeren en neemt mijn interesse in koken en smaak(combinaties) in de loop van de jaren alleen maar toe. Inmiddels heeft hij een eigen bedrijf genaamd Natural Food Experience. Onder deze vlag verzorgt hij alle natuurvoeding gerelateerde activiteiten en onder andere wijncursussen op WSET Level 2 niveau. naturalfoodexperience.nl

Lunch: Marjo van Leeuwen
Mijn motto is: Blijf langer gezond en fit met voeding!
Het enige goede voedingspatroon is die dat een levenswijze wordt. Met niet alleen als doel om gewicht te verliezen, maar ook om langer gezond en fit te blijven. Als voedingstherapeut kan ik je daarbij helpen.
alma-gaia-voedingscoach.nl

Tussendoortjes: Helma van der Linden
Helma van der Linden heeft haar eetstoornis verleden omgezet in haar kracht. Over haar proces schrijft ze dagelijks een blog, waarin ze de weg naar een gezonde leefstijl met humor en herkenning beschrijft. Ze heeft inmiddels haar eigen bedrijf (Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk) waarbij ze mensen coacht op weg naar een gezonde leefstijl, en een reeel zelfbeeld. Haar motto: Als honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing.
afvallenbloedzweetenbiefstuk.wordpress.com

Smoothies en dranken: Mineke Wolfswinkel
Mineke heeft geen eigen blog, maar wil dit wel graag gaan oppakken. Ze is in ieder geval een enorme fan van gezond en lekker eten en pakt dus ook met beide handen deze kans aan om mee te werken aan een echt kookboek voor Natuurlijk Eten.

Voeding voor kinderen: Michelle Nijs-Nanninga
Schrijfgek, idealist en filantropist. Mijn doel in het leven is te leren, ontdekken, ervaren, doen en delen. Binnen Natuurlijk Durven Doen zoek ik naar mogelijkheden het leven te vereenvoudigen, meer te genieten van minder, los te laten en zelfvoorzienend te zijn. Ik ga uit van de kracht van de natuur én de kracht in mezelf. Want een betere wereld, begint ook echt bij jezelf.
natuurlijkdurvendoen.nl

Koolhydraatarm: Martine van den Brink
Begin 2012 startte ik met mijn foodblog ‘De keuken van Martine’. De laatste jaren heb ik veel over voeding geleerd en ben ik ook heel erg anders gaan eten. Van een streng zoutarm dieet ging ik naar koolhydraatbeperkte, gezonde voeding. Mijn lijf én geest veranderden drastisch. Ik deel mijn ervaringen én recepten op mijn blog.

Rawfood: Nanou van der Elst
Nanou blogt over van alles waar je blij, fit en gezond van wordt. Ze deelt veel lekkere en gezonde recepten ter inspiratie. Als trainer hormoonfactor, natuurvoedingsadviseur en NLP practitioner, reikt Nanou verschillende advies- en coaching trajecten & workshops aan over Happy and healthy living. Waarbij een mix van gezonde voeding, beweging en stressreductie altijd de sleutel is. Gezond leven is de boodschap. Maar genieten staat voorop: Happy and healthy!
happy-and-healthy.nl/

Soep: Manita Rovers
Manita is soepmaker en eigenaar van het creatieve soepenbedrijf Soup-a-go-go. Als "wandelende smaakdatabase" is ze er middels de soepen op uit bewustwording te creëren van pure smaken. Door het gebruik van alleen verse natuurlijke ingrediënten en het combineren van uiteenlopende smaken, zijn de soepen uniek!
soup-a-go-go.nl

Voorgerechten: Anke Kraaijveld
Een nieuw begin maken in je leven maakt kwetsbaar, maar biedt ook nieuwe kansen. Als loopbaancoach begeleid Anke mensen, die werk willen vinden dat echt bij ze past. Haar visie: vanuit verbondenheid met je passies en luisterend naar je lichaam kun je in balans leven en werken. Natuurlijke voeding, beweging, je passies, allemaal ingrediënten, die je kunnen helpen om te worden wie je bent. Zo kun je in balans en met voldoening leven.
hetkantoorvannu.nl

Hoofdgerechten Vlees: Annemiek Billekens-Seuren
"Goed voeden, Goed voelen dat is waar Afslank - Detox - Hypno coach Annemiek voor staat. Via haar praktijk Anbise begeleidt ze mensen door middel van coaching met voeding en/of hypnose. Met hart en gedrevenheid voor haar cliënten."

Hoofdgerechten Vis: Maureen van Aken-Arendsen
Ik ben Maureen van Aken en oprichter van Pure Beauty Boutique, een webshop me de lekkerste biologische cosmetica en beauty die staat voor kwaliteit, duurzaamheid en luxe. Naast de verzorging aan de buitenkant en het creëren van voldoende relaxmomenten is het minstens zo belangrijk je binnenkant gezond te voeden met producten van biologische kwaliteit en tekorten aan te vullen met natuurlijke voedingssupplementen. Het één kan niet zonder het ander. Het voeden van je lichaam, van binnenuit en van buitenaf, met de (h)eerlijkste, biologische producten is voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hoofdgerecht Vegetarisch: Floor van Boxtel
Gezondheid is niet vanuit een hoek te benaderen. Volgens mij, Floor van Boxtel, is het nodig om je gezondheid vanuit veel ooghoeken kritisch te bekijken en zowel gebruik te maken van voeding, hormoonbalanstherapie, ontstressen, meditatie, chinese wetenschappen en nog veel meer om één te worden met je lichaam. Dit is wat ik dagelijks mijn klanten en volgers fysiek in de praktijk en online wil bij brengen.

Koken met essentiële olie: Irene Lelieveld
Irene Lelieveld is al 18 jaar bezig in het vak van voeding en gezondheid. Ze heeft al 12 jaar een eigen praktijk als auto kinesiologische voedingstherapeut waar ze mensen test. Voeding als medicijn is haar motto. Vanaf 2009 schrijft ze boeken hierover en dit gezamenlijke boek zal nummer 8 voor haar worden. Irene is de initiatief neemster omdat ze vindt dat wij geweldig kunnen fotograferen en heerlijke natuurvoedingsrecepten kunnen verzinnen.
www.persoonlijke-voeding.nl

Koken met wildpluk: Maaike Middelweerd
Maaike van Bloei en Leef wil iedereen die daar behoefte aan heeft, op een ‘Bewust Natuurlijke’ wijze, kennis laten maken met het ‘Verwen je Blij!’ concept. Van Gezond Eten tot Gezond Bewegen en Leven, kortom: verwen niet alleen je eetlust maar ook je levenslust! ‘Verwen je Blij!’ bestaat uit: Weekenden/ Coaching/ Voedingscursussen/ Kooklessen/ FB Recepten en Weetjes/ & Fotografie
bloeienleef.nl

Nagerechten: Nancy Elizabeth 
De weg naar gezondheid is niet altijd even makkelijk (als je te kampen hebt met me/cvs, de ziekte van Hashimoto en bijnieruitputting) maar dat is niet wie Nancy is! Omdat ze haar passie voor gezond eten en een gezonde levensstijl graag met iedereen wil delen is ze een blog begonnen, met als doel andere mensen in soortgelijke situaties te helpen.
foodiehealthblog.wordpress.com

Feest Hartig: Noami de Jong
Puur en lekker koken hoeft echt niet moeilijk te zijn! Naomi combineert op haar site haar grootste passies: gezond koken en fotograferen. Als diëtist ervaart ze al 20 jaar hoe mensen zich fitter en gelukkiger voelen door stap voor stap hun voeding en leefstijl te veranderen, en door beter naar hun lichaam te luisteren. Op de site plaatst ze  recepten van gezonde en lekkere gerechten die eenvoudig te maken zijn. Bovendien vallen de resultaten makkelijk in de smaak van iedereen die van lekker eten houdt.

Feest Zoet: Karin Prummel
Mijn naam is Karin, voedingsdeskundige en expert voeding en overgang bij Passie & Puur. Ik laat je ervaren hoe je een gezonde levensstijl kunt creëren gebaseerd op de smaakexplosies van de pure Italiaanse keuken. Met als doel: genieten en beleven wat gezonde voeding voor je doet, hoe leuk en eenvoudig het is toe te passen. Met als grootste winstpunt: vitaler, energieker in een mooi en gezond lichaam. 
passieenpuur.nl

Gebak en high tea: Brigitte Stolk
Brigitte is yogadocente en via haar bedrijfje BRIDGE promoot zij gezonde voeding als onderdeel van de yogafilosofie. Haar vriend Edo Kruijver, alias Bakker Edo, bakt vlaaien en broden in een houtgestookte oven van het gezonde graan spelt. Samen ontwikkelen zij de gebaksrecepten voor in het boek waarin, niet verwonderlijk, vooral met speltgraan wordt gewerkt.
bridgevanbinnenuit.com

Ontbijt: gezamenlijk hoofdstuk

Terugblik op 2015

$
0
0
Lieve bezoekers van mijn blog,

Het jaar is zo goed als om... Het was voor mij een jaar met hoogte- en dieptepunten. Hét hoogtepunt was natuurlijk het verschijnen van mijn boek 'Natuurlijk samen koken'. Wat een geweldige ervaring om hieraan mee te mogen doen.
De dieptepunten kwamen helaas aan het einde van het jaar, toen een pacemakerwissel grote complicaties gaf. Inmiddels - 5 weken later - ben ik lichamelijk nog altijd niet hersteld. Mijn kerstdagen worden dus anders dan anders. Geen boom en geen kerstversieringen. Niet urenlang denken over het diner, niet uren in de keuken voor de voorbereidingen, geen drukke dagen met familieleden. Best even wennen en heel stiekem best rustig ;-)
Gelukkig zijn heel veel lekkere, gezonde gerechten ook snel te bereiden en wordt er veel voorbereid aangeboden. Wij redden ons dus wel. Daarbij gaat het bij Kerst om zoveel meer dan eten...

Ik hoop dat mijn blog volgend jaar weer heerlijke recepten kan bieden voor jouw kerstdiner!


Ik wens iedereen hele goede kerstdagen en een smakelijk, gezond 2016!

Martine

Rolletjes van runderrookvlees en geitenkaas

$
0
0
Allereerst wens ik alle lezers van mijn blog een heel goed, gezond en smaakvol 2016!

Ook voor dit jaar geldt:
Heb je vragen over voeding of over een recept, schroom dan niet en stuur me een mailtje. Waar mogelijk help ik je graag!

Na een lange periode van ziekte ben ik nu gelukkig weer aan het herstellen. Dat betekent dat ik ook weer meer in de keuken kan staan en leuke recepten voor jullie kan bedenken. Ik heb dat ontzettend gemist!



Het rolletje van runderrookvlees met ei is bij veel mensen wel bekend. Logisch, want het is ook erg lekker! Maar ik zou Martine niet zijn als ik eens iets anders in runderrookvlees wilde rollen...
Na wat experimenteren kwam ik tot deze combinatie met pesto, rucola en harde geitenkaas. Verrassend lekker!

Ingrediënten voor 10 tot 12 hapjes:
100 gram runderrookvlees
100 gram harde geitenkaas
groene pesto
50 gram rucola

Bereiding:
Snijd de kaas in 10-12 gelijke repen.
Leg een plakje runderrookvlees op een bordje en probeer het dunne vlees heel te houden. Maak een dun lijntje van pesto en leg hier een paar blaadjes rucola op. Doe daarop een reepje kaas en rol het geheel nu voorzichtig op. Trek het niet te strak, dan scheurt het vlees.
Herhaal dit met alle plakjes.
Maak de overige rucola aan met wat pesto en serveer de rolletjes erop. Je kunt er eventueel nog extra pesto bij serveren.

Ook lekker als lunch!

Kooktermen - Schuimspaan

$
0
0
BK Schuimspaan
Bestel een schuimspaan
Ook in 2016 vind je op mijn blog op iedere eerste maandag van de maand een nieuwe kookterm.
Vandaag de schuimspaan...

Een schuimspaan is een lepel met een groot plat blad, dat van gaten is voorzien.
Een schuimspaan dankt zijn naam aan het gebruik om het drijvende schuim van kokende gerechten (bouillon, groenten) tijdens de bereiding af te scheppen. Dit schuim bevat onzuiverheden die de smaak negatief kunnen beïnvloeden en die dus uit het gerecht verwijderd moeten worden.

De schuimspaan wordt ook gebruikt om gare etenswaren uit het kokend water of vet te halen, zoals bij bijvoorbeeld oliebollen. Dus de kans dat je zo'n schuimspaan vorige week in je handen hebt gehad is erg groot!

MEER KOOKTERMEN

Gastblog: Voeding rondom zwangerschap

$
0
0
Onderstaande gastblog is geschreven door Florian van www.plezierindekeuken.nl.
Marijke en Florian vonden elkaar tijdens het maken van sushi en delen de passie voor koken. Tijdens de zwangerschap van Marijke ontstond hun zoektocht naar juiste voeding...

Voeding rondom zwangerschap
En toen waren we zwanger, nou Marijke dan. Als man doe je maar zo goed en zo kwaad wat je kunt en denkt dat goed is, maar als een echte teamplayer doe je natuurlijk uit solidariteit mee met je vrouw, ook als het op eten aankomt. Het was een geplande zwangerschap, dus we hebben ons erop voor kunnen bereiden.  Zo begon Marijke bijvoorbeeld al met het slikken van foliumzuur en extra vitamine D op het moment dat we hadden besloten dat we graag ouders wilden worden. Natuurlijk bijdehand genoeg om aan de medisch geschoolden te vragen waarom het lichaam dit nodig heeft en gelijk bleek: 'we raden het iedereen aan omdat veel mensen niet gevarieerd genoeg eten en, in het geval van het foliumzuur: veel mensen eten niet genoeg groene bladgroente'. Als er een baby in je lichaam groeit, heb je voldoende gevarieerde bouwstoffen nodig. Zowel voor jezelf, als voor je baby. Eten voor twee is zeker niet nodig, zoals sommige mensen graag geloven. Maar eet vooral waar je zin in hebt, met mate weliswaar, want ook de zwangerschapsdiabetes kwam om de hoek kijken en dan volgt er een heel ander traject dan van tevoren gewenst.



Het zal je niet verbazen dat eten een belangrijk onderdeel in ons leven is: het liefst zelf sushi, pasta en pizza maken en eten, en dat op dezelfde dag. Vanaf het moment dat we zwanger probeerden te worden, begonnen we dus al met nog bewuster leven en de ingrediënten die worden afgeraden weg te laten of te vervangen. Maar wat eet je dan als je zwanger probeert te worden of al bent?

Ik ben zwanger, en ik eet.... 
Je eet eigenlijk niet veel anders dan je normaal zou moeten, maar let op scherpe smaken, rauwe vlees, vis en zuivel. Natuurlijk geen rode wijn door de pastasaus en koffie niet te veel, dus dan maar gewoon weglaten leek ons het makkelijkst. Eigenlijk is het belangrijkste dat je gevarieerd eet en als je eten maakt je handen goed wast (al is dat een goed gebruik ook als je niet zwanger bent natuurlijk). Het gezondst is, ook als je niet zwanger bent, in kleine porties te eten. Vooral als je baby wat groter wordt, gaan alle organen wat omhoog. Je maaginhoud wordt kleiner, dus meestal kun je niet eens een vol bord naar binnen werken. In het begin hebben veel vrouwen last van misselijkheid maar dat bleef ons gelukkig bespaard, en tegen het einde van maagzuur, en vooral het maagzuur was voor mijn vrouw een probleem. In beide gevallen is het 't beste om kleine beetjes te eten. Niet-eten helpt echt niet. Sterker nog, het maakt het erger. En een handige bijkomstigheid: te zoet eten levert absoluut maagzuur op, dus die cupcake 's avonds was éénmalig, dat leer je wel af.

Drink voldoende, totdat..
Veel drinken natuurlijk, en water is het beste. Veel drinken en plassen, want daar valt niet aan te ontkomen, ik heb nog voorgesteld of ze niet gewoon kon blijven zitten op het toilet, wel zo makkelijk, maar dat soort grapjes maak je als man ook maar één keer, want 'als jij toch eens zou weten hoe dit is...'
Er stond altijd een karafje met citroenwater op het aanrecht. Citroen heeft vele voordelen, een paar daarvan zijn: het reinigt je lichaam, verhoogt je metabolisme en is goed voor je immuunsysteem. Nu je veel van je eigen energie weggeeft aan het maken van een baby, kan je soms wel een extra boost gebruiken.  Voor de rest is verse sap of kruidenthee lekker, maar fruitsap is een suikerbom natuurlijk dus liever gewoon fruit zoals de koolhydraatarme aardbei, en geen meloen want de hoeveelheid koolhydraten in meloen is erg hoog. Het dagelijks suikerprikken hield ons goed in toom, en na verloop van tijd let je er vanzelf op wat je eet, en zo hoort het natuurlijk ook (en volgens de diëtiste is dit ook exact de bedoeling van het prikken). De wandeling na het eten bleek aantoonbaar resultaat op te leveren: een suikerwaarde die met twee volle punten daalde na de wandeling kon natuurlijk niet worden genegeerd en dus werd het advies om te gaan wandelen na het eten opgevolgd. Het was ook nog eens lekker weer afgelopen voorjaar dus dat maakte het er een stuk plezieriger op.

Later deze week volgt deel 2 van deze gastblog.
Viewing all 480 articles
Browse latest View live